KT Praha

Dnes je středa 17.04.2024



Petr Barcal - realitní makléř









Jindra Panský – můj pingpongový idol

Kdysi se hrával vždy 26. 12. Vánoční televizní tunaj ve stolním tenisu. A já ho už od dětství sledoval. Pingpong jsem v té době hrál rekreačně, spíše příležitostně. Bylo 26. 12. 1974 a najednou se v semifinále oběvil Jindra Panský, kterého jsem viděl poprvé. Mě bylo tenkrát 15 let a tak mě zaujalo, že jemu bylo 14 let a hrál v semifinále turnaje, z něhož mohl postoupit do finále a tam hrát s Milanem Orlowskim, který v té době opatřil k evropské i světové špičce.

 

Už si nepamatuju, s kým tenkrát Jindra hrál, bohužel prohrál. Ale i tak jsem si ho zapamatoval. A když jsem později začal hrát pingpong pravidelněji (ne jenom na dovolené 14 dní v roce), zjistil jsme, že v herně Sokola Michle – tehdy TJ Montáže hrál 1. ligu klub VŠ Praha, za který Jindra Panský tenkrát hrál. A když jsem si zde byl zahrát s kamarádem (byla zde tenkrát asi jediná herna pro veřejnost v Praze), tak jsem si všiml cedule, že zde bude utkání 1. ligy.

 

Na VŠ Praha jsem od té doby chodil pravidelně a můj pingpongový idol byl jasný – Jindra Panský. byl jsem se podívat i na kontrolní turnaj ČSSR a Maďasrka, kde hrálo šest našich hráčů a šest Maďarů, vždy každý náš proti každému Maďarovi. Zde mě upoutaly zajímavé výsledky: Panský – Kreisz (maďarský obranář – trávař) 3:0, Orlowski – Kreisz 0:3, Orlowski – Gergely 3:2, Panský – Gergely 0:3. Panský byl v té době ještě na začátku své kariery, takže na tehdejšího úřadujícího mistra Evropy Gábora Gergelyho v té době ještě samozřejmě nemohl mít. Unikátním způsobem ale „smáznul“ vynikajícícho maďarského obranáře Tibora Kreisze, který byl v té době na 5. místě evropského žebříčku. Milan Orlowski dokázal Gergelyho porazit, ale na trávaře moc neuměl, takže s Kreiszem prohrál.

 

Následné reprezentační úspěchy Jindry Panského mě utvrdily v to, že jsem si svůj pingpongový idol vybral správně :)

 

Když začal Jindra Panský hrát za KT Praha 2. ligu, byl jsem se podívat na utkání proti Spartě a dva dny na to jsme tam hráli utkání 7. třídy pražského přeboru. Komu se podaří hrát na stejném stole a ve stejném hracím prostoru jako hraje jeho idol? :) Jindra má pingpong opravdu rád a proto z něj vyřazuje pozitivní pingpongová energie, kterou jsem si tam našel a která mi pomohla. Na stole, na kterém Jindra Panský porazil 3:1 Kuchaře, jsem porazil také 3:1 svoji soupeřku. Jindra vedl nad Kuchařem 1:0 na sety, Kuchař srovnal na 1:1 a Jindra potom po konzultraci s trenérem zápas dotáhl do vítězného konce 3:1. Já vedl také 1:0. Po kaučinku soupeřky trenérem Sparty jsem ztratil set a bylo to 1:1. V tu chvíli jsem si pro sebe v duchu řekl: „Pojď, udělej to jako Jindra s Kuchařem.“ A udělal jsem to tak a vyhrál jsem 3:1 :)

 

Druhé místo, kde se dá hrát na stejném stole, jako hraje Jindra Panský, a v této sezóně jediné, je domácí prostředí KT Praha na Lokomotivě Vršovice. V 1. lize jsou z Prahy sice ještě SF SKK El Niňo a TTC Elizza Praha, tam ale na 1. ligu stoly staví jinak, než na zápasy nižších soutěží, zatímco na Spartě zůstavá zachovaný stejný hrací prostor (možná byl o pár centimetrů posunut) a na Lokomotivě stojí stoly stejně, bez ohledu na soutěž, která se na nich hraje. Pouze při 1. lize se nehraje na krajních stolech, ale pouze na prostředních 2 a 3.

 

Na Lokomotivě jsme zatím hráli vždycky po ligovém víkendu a tak jsem zatím neměl štěstí na to, co vyprávěli mí kolegové z druhých týmů, že zde hráli mistrák a vedle nich trénovali hráči z KT Praha Jindra Panský a Milan Orlowski. Prý trénují vždycky před ligovými víkendem a ne po něm. Snad se na mě usměje štěstí aspoň v této sezóně. Hrát tam jedeme už v pondělí 26. 10. 2015.



Přidání komentáře k článku Jindra Panský – můj pingpongový idol



Nadpis:


Autor:


Email:


Komentář:




Kontrolní součin: jedenáct krát pět =



Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2015
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.